Hutspot met hachee

Hutspot met hachee

Hutspot met hachee is een van de vele typisch wintermaaltijden die de Nederlandse keuken rijk is. Het maken duurt even, maar hutspot met hachee is niet moeilijk en zeker de moeite waard!

Hutspot

Hutspot is niks meer dan gekookte aardappels, wortel en ui welke door elkaar geprakt worden met een beetje (echte) boter en melk. De verhoudingen zijn van oudsher 1:1:1, dus bijvoorbeeld 1 kilo aardappels met 1 kilo wortels en 1 kilo uien.

Natuurlijk staat het je vrij hier wat mee te spelen, door bijvoorbeeld meer wortels te gebruiken als je dat lekker vind. Andere varianten zijn het mee laten koken van knolselderij of prei. Sommige mensen koken een speklap mee omdat ze vinden dat het meer smaak geeft.

Hachee

Hachee is langzaam gestoofd rundvlees, en lijkt een beetje op het gekende Vlaamse stoofvlees. Ook het maken van hachee is eigenlijk heel erg makkelijk. Snij een heleboel uien in ringen en fruit ze met boter aan in de pan. Doe peper en zout op een flinke hoeveelheid mooi doorregen runderlappen. Bak de runderlappen aan met de uien. Voeg hierbij warme bouillon. Voeg verder wat laurierblaadjes, salie en eventueel jeneverbessen toe. Ook kruidnagel smaakt er lekker bij.

Laat het geheel zacht pruttelen, ongeveer 3 uur.

Hoe langer hoe beter.

Als de smaak te slap is kun je er nog wat juspoeder aan toevoegen. Hutspot met hachee is prima in te vriezen en opnieuw op te warmen.Het is een simpel gerecht dat bijna niet te mislukken valt, hutspot met hachee kun je dus ook maken als je niet zo zeker bent in de keuken. En op een koude avond is hutspot met hachee het gerecht om je weer warm te krijgen.